• Pärnu Eliisabeti kirik
  • Püha Missa
    P kell 10 ja 18 | T K R kell 9 | N kell 18
  • Leerikursus
  • Koguduse töötajad
    Nikolai 22, Pärnu | 44 31 381
  • Kaitsepühakud
    Püha Eliisabet | Püha Johannes | Püha Nicolaus

VANAKIRIKLIKUD LUGEMISED

2. Korintlastele 4:5-14

Vennad, me ei kuuluta ju iseendid, vaid Jeesust Kristust Issandana, endid aga teie sulastena Jeesuse pärast. Sest see, kes ütles: Pimedusest paistku valgus!, on Jumal, kes on hakanud särama meie südames, et tekiks tunnetuse valgus Jeesuse Kristuse isikus olevast Jumala kirkusest. See aare on meil aga saviastjates, et võrratult suur vägi oleks Jumala oma ja ei midagi meist. Meid ahistatakse igati, kuid me ei ole kitsikuses; me oleme nõutud, kuid mitte meeleheitel; meid kiusatakse taga, kuid me pole hüljatud; meid rõhutakse maha, kuid me ei hukku; me kanname alati oma ihus Jeesuse surma, et ka Jeesuse elu avalduks meie ihus. Sest meid, kes me elame, antakse alatasa surma Jeesuse pärast, et ka Jeesuse elu avalduks meie surelikus ihus. Nii on surm tegev meis, elu aga teis. Aga et meil on sellesama usu vaim, millest on kirjutatud: Ma usun, seepärast ma räägin!, siis meiegi usume ja ka räägime, teades, et see, kes äratas üles Issanda Jeesuse, äratab meidki koos Jeesusega üles ja seab enda ette koos teiega.

Graduale Psalm 110:4; Jaakobuse 1:12

Halleluuja. Halleluuja.
Sina oled preester igavesti Melkisedeki korra järgi!
Halleluuja.
Õnnis on mees, kes peab vastu kiusatuses, sest kui ta on läbi katsutud, siis ta saab pärjaks elu.
Halleluuja.

Matteuse 10:23-28

Neil päevil ütles Jeesus oma jüngritele: Kui teid kiusatakse taga ühes linnas, põgenege teise! Sest tõesti, ma ütlen teile, te ei jõua kõiki Iisraeli linnu läbi käia, enne kui Inimese Poeg tuleb. Ei ole jünger üle õpetajast ega teenija üle oma isandast. Jüngrile olgu küllalt, et ta saab selliseks nagu tema õpetaja, ja teenija nagu tema isand. Kui nad pereisandat on kutsunud Peltsebuliks, kui palju enam siis tema peret! Ärge siis kartke neid! Midagi ei ole ju kinnikaetut, mis ei tuleks ilmsiks, ega peidetut, mida ei saadaks teada. Mis ma teile ütlen pimedas, seda ütelge valges, ja mida te kuulete kõrva sisse sosistatavat, seda kuulutage katuselt! Ja ärge kartke neid, kes ihu tapavad, hinge ei suuda aga tappa, pigem kartke Teda, kes võib nii hinge kui ihu põrgus hukata!

 

JÄTKUV LUGEMINE

Apostlite teod 7:51-8:1

Neil päevil ütles Stefanos rahvale, rahvavanematele ja kirjatundjatele: Te kangekaelsed ja ümberlõikamatud südamelt ja kõrvadelt! Teie panete alati vastu Pühale Vaimule, nii nagu teie isad, nõnda teete teiegi. Keda prohvetitest teie isad ei ole taga kiusanud? Ja nad on tapnud need, kes kuulutasid ette selle Õige tulemist, kelle reetjaiks ja mõrtsukaiks nüüd olete saanud teie, kes te saite Seaduse inglite antud korralduse kaudu, ent ei ole seda pidanud. Aga kui nad seda kuulsid, lõikas see neil südamesse ja nad kiristasid hambaid. Stefanos aga, täis Püha Vaimu, vaatas ainiti taevasse ja nägi Jumala kirkust ning Jeesust seismas Jumala paremal käel ja ütles: Ennäe, ma näen taevaid avanevat ja Inimese Poja seisvat Jumala paremal käel. Selle peale nad karjusid valju häälega ja oma kõrvu kinni hoides sööstsid nagu üks mees tema kallale ja kihutasid ta linnast välja ning viskasid teda kividega. Ja tunnistajad panid oma rõivad maha ühe noormehe jalgade ette, keda kutsuti Sauluseks, ja nad viskasid kividega Stefanost, kes valjusti hüüdis: Issand Jeesus, võta mu vaim vastu! Ja ta laskus põlvili ning hüüdis suure häälega: Issand, ära pane seda neile patuks! Ja kui ta seda oli öelnud, uinus
ta. Saulus oli samuti tema hukkamise poolt.

Graduale Psalm 31:3-4.6.7-8.17.21

Issand, Sinu kätte ma usaldan oma vaimu.
Ole mulle kaitsjaks kaljuks, mäelinnuse hooneks mu päästmiseks!
Sest Sina oled mu kalju ja mu mäelinnus, ja oma nime pärast juhatad ja talutad Sa mind.
Sinu kätte ma usaldan oma vaimu, sest Sina oled mu lunastanud, Issand, Sa tõe Jumal.
Ma loodan Issanda peale, ma ilutsen ja olen rõõmus Su heldusest.
Lase oma pale paista oma sulase peale, päästa mind oma helduses!
Sa varjad neid oma palge varju all meeste õeluse eest.
Issand, Sinu kätte ma usaldan oma vaimu.

Hüüd enne Evangeeliumi Johannese 6:35

Halleluuja. Halleluuja.
Mina olen eluleib. Kes minu juurde tuleb, see ei nälgi iialgi.
Halleluuja.

Johannese 6:30-35

Neil päevil ütles rahvahult Jeesusele: Mis tunnustähe Sa siis teed, et me näeksime ja võiksime Sind uskuda? Mida Sa teed? Meie esiisad sõid kõrbes mannat, nõnda nagu on kirjutatud: Ta andis neile süüa leiba taevast. Siis ütles Jeesus neile: Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, ei andnud Mooses teile leiba taevast, vaid minu Isa annab teile tõelist leiba taevast. Sest Jumala leib on see, kes tuleb taevast alla ja annab maailmale elu. Siis nad ütlesid Talle: Issand, anna meile alati seda leiba! Jeesus ütles neile: Mina olen eluleib. Kes minu juurde tuleb, see ei nälgi iialgi, ja kes minusse usub, see ei janune enam iialgi.

Kontakt

Pärnu Eliisabeti kogudus
Nikolai 22 | 80010 Pärnu
Reg kood 80211018

Telefon: +3724431381
Mobiil: +37256 664 626
E-post: parnu.eliisabeti @ eelk.ee

Arveldusarve:
EE111010902000838001
EELK Pärnu Eliisabeti kogudus