• Pärnu Eliisabeti kirik
  • Püha Missa
    P kell 10 ja 18 | T K R kell 9 | N kell 18
  • Leerikursus
  • Koguduse töötajad
    Nikolai 22, Pärnu | 44 31 381
  • Kaitsepühakud
    Püha Eliisabet | Püha Johannes | Püha Nicolaus

VANAKIRIKLIKUD LUGEMISED

1. Peetruse 2:11-19

Armsad, ma manitsen teid kui majalisi ja võõraid siin ilmas – hoiduge lihalikest himudest, mis sõdivad hinge vastu! Käituge hästi paganate keskel, et kuigi nad teist räägivad paha kui kurjategijaist, siiski, pannes tähele teie häid tegusid, annaksid nad Jumalale au aruandmise päeval. Alistuge Issanda pärast kogu inimlikule korrale, olgu kuningale kui kõige ülemale, olgu maavalitsejale kui tema poolt saadetule kurjategijaid karistama, aga heategijaid kiitma. Selline on ju Jumala tahtmine, et te head tehes paneksite vaikima rumalate inimeste arutuse. Elage otsekui vabad, ent ärge kasutage oma vabadust kurjuse katteks, vaid olge nagu Jumala sulased! Austage kõiki, armastage vendi, kartke Jumalat ja austage kuningat! Orjad, alistuge täie aukartusega peremeestele, mitte üksnes headele ja leebetele, vaid ka tujukatele. Sest see on arm Kristuses Jeesuses, meie Issandas.

Graduale Psalm 111:9; Luuka 24:46.26

Halleluuja. Halleluuja.
Issand läkitas lunastuse oma rahvale.
Halleluuja.
Nõnda pidi Kristus kannatama ja kolmandal päeval üles tõusma surnuist ning oma kirkusesse minema.
Halleluuja.

Johannese 16:16-22

Neil päevil ütles Jeesus oma jüngritele: Veel pisut aega ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle. Siis mõned Tema jüngrid ütlesid üksteisele: Mis see on, mida Ta meile ütleb: Veel pisut aega ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle!, ning: Ma lähen Isa juurde! Nad ütlesid siis: Mis see on, mida Ta ütleb: Veel pisut aega! Me ei tea, mida Ta räägib. Jeesus märkas, et nad tahtsid Temalt midagi küsida, ja ütles neile: Te arutate omavahel seda, et ma ütlesin: Veel pisut aega ja te ei näe mind, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle. Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, teie nutate ja kaeblete, aga maailm on rõõmus. Teid kurvastatakse, kuid teie kurbus muutub rõõmuks. Kui naine toob last ilmale, siis ta on murelik, sest tema tund on kätte jõudnud. Aga kui ta lapse on sünnitanud, ei tuleta ta enam oma vaeva meelde rõõmu pärast, et inimene on sündinud maailma. Nüüd on teilgi muretsemist, aga kui ma näen teid jälle, on teie süda rõõmus ja keegi ei võta teie rõõmu teilt ära.

 

UUS LUGEMISKAVA

Apostlite teod 2:14.36-41

Nelipühapäeval tõusis Peetrus koos nende üheteistkümnega püsti, tõstis häält ja kõneles neile: Juuda mehed ja kõik Jeruusalemma elanikud! Olgu see teil teada – pange tähele mu sõnu! Kogu Iisraeli sugu teadku nüüd kindlasti, et Jumal on Tema teinud Issandaks ja Messiaks, sellesama Jeesuse, kelle teie risti lõite! Seda kuuldes lõikas see neile südamesse ja nad ütlesid Peetrusele ja teistele apostlitele: Mida me peame tegema, mehed-vennad? Aga Peetrus ütles neile: Parandage meelt ja igaüks teist lasku ennast ristida Jeesuse Kristuse nimesse oma pattude andekssaamiseks, ning siis te saate Püha Vaimu anni. Sest see tõotus on antud teile ja teie lastele ning kõikidele, kes on eemal, keda iganes Jumal, meie Issand, enese juurde kutsub. Veel paljude muudegi sõnadega veenis Peetrus neid ja manitses: Laske end päästa sellest sõgedast sugupõlvest! Kes nüüd tema sõna vastu võtsid, need ristiti, ning sel päeval lisati nende hulka umbes kolm tuhat inimest.

Graduale Psalm 23

Issand on mu karjane, mul pole millestki puudust!
Haljale aasale paneb Ta mind lebama, hingamiseveele saadab Ta mind;
Tema kosutab mu hinge! Ta juhib mind õiguse rööbastesse oma nime pärast!
Ka kui ma kõnniksin surmavarju orus, ei karda ma kurja,
sest Sina oled minuga; Su kepp ja Su sau, need trööstivad mind!
Sa katad mu ette laua mu vastaste silma all;
Sa võiad mu pea õliga, mu karikas on üleni täis!
Ainult headus ja heldus järgivad mind kõik mu elupäevad
ja ma jään Issanda kotta eluajaks!
Issand on mu karjane, mul pole millestki puudust!

1. Peetruse 2:20-25

Vennad, kui te head tehes ja kannatades talute peksu, siis on see arm Jumalalt. Selleks te olete kutsutud, sest ka Kristus kannatas teie eest, jättes teile eeskuju, et te käiksite tema jälgedes. Tema ei teinud pattu ega leitud pettust Tema suust; Ta ei sõimanud vastu, kui Teda sõimati; Ta kannatas ega ähvardanud, vaid jättis kõik selle hoolde,  kes mõistab kohut õiglaselt; Ta kandis ise meie patud oma ihus üles ristipuule, et meie, olles surnud pattudele, elaksime õigusele; Tema vermete varal te olete saanud terveks. Teie olite ju nagu lambad ekslemas, kuid nüüd te olete pöördunud oma hingede Karjase ja Ülevaataja poole.

Hüüd enne Evangeeliumi Johannese 10:14

Halleluuja. Halleluuja.
Issand ütleb: Mina olen hea karjane ja tunnen omi ja minu omad tunnevad mind.
Halleluuja.

Johannese 10:1-10

Neil päevil ütles Jeesus: Tõesti, tõesti, ma ütlen teile: kes ei lähe lambatarasse uksest, vaid ronib üle mujalt, see on varas ja röövel. Aga kes läheb sisse uksest, on lammaste karjane. Temale avab uksehoidja ning lambad kuulevad ta häält, tema hüüab oma lambaid nimepidi ning viib nad välja. Kui ta on kõik omad välja ajanud, käib ta nende ees ning lambad järgnevad talle, sest nad tunnevad tema häält. Aga võõrale nad ei järgne, vaid põgenevad ta juurest, sest nad ei tunne võõraste häält. Selle võrdumi rääkis Jeesus neile, nemad aga ei mõistnud, mis see tähendab, mida Ta neile rääkis.  Siis ütles Jeesus taas: Tõesti, tõesti, ma ütlen teile: mina olen uks lammaste jaoks. Kõik, kes on tulnud enne mind, on vargad ja röövlid, ja lambad ei ole neid kuulanud. Mina olen uks. Kes iganes läheb sisse minu kaudu, see pääseb ning käib sisse ja välja ning leiab karjamaad. Varas ei tule muu pärast kui varastama ja tapma ja hukkama. Mina olen tulnud, et neil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti.

 

Kontakt

Pärnu Eliisabeti kogudus
Nikolai 22 | 80010 Pärnu
Reg kood 80211018

Telefon: +3724431381
Mobiil: +37256 664 626
E-post: parnu.eliisabeti @ eelk.ee

Arveldusarve:
EE111010902000838001
EELK Pärnu Eliisabeti kogudus