• Pärnu Eliisabeti kirik
  • Püha Missa
    P kell 10 ja 18 | T K R kell 9 | N kell 18
  • Leerikursus
  • Koguduse töötajad
    Nikolai 22, Pärnu | 44 31 381
  • Kaitsepühakud
    Püha Eliisabet | Püha Johannes | Püha Nicolaus

VANAKIRIKLIKUD LUGEMISED

1. Peetruse 2:11-19

Armsad, ma manitsen teid kui majalisi ja võõraid siin ilmas – hoiduge lihalikest himudest, mis sõdivad hinge vastu! Käituge hästi paganate keskel, et kuigi nad teist räägivad paha kui kurjategijaist, siiski, pannes tähele teie häid tegusid, annaksid nad Jumalale au aruandmise päeval. Alistuge Issanda pärast kogu inimlikule korrale, olgu kuningale kui kõige ülemale, olgu maavalitsejale kui tema poolt saadetule kurjategijaid karistama, aga heategijaid kiitma. Selline on ju Jumala tahtmine, et te head tehes paneksite vaikima rumalate inimeste arutuse. Elage otsekui vabad, ent ärge kasutage oma vabadust kurjuse katteks, vaid olge nagu Jumala sulased! Austage kõiki, armastage vendi, kartke Jumalat ja austage kuningat! Orjad, alistuge täie aukartusega peremeestele, mitte üksnes headele ja leebetele, vaid ka tujukatele. Sest see on arm Kristuses Jeesuses, meie Issandas.

Graduale Psalm 111:9; Luuka 24:46.26

Halleluuja. Halleluuja.
Issand läkitas lunastuse oma rahvale.
Halleluuja.
Nõnda pidi Kristus kannatama ja kolmandal päeval üles tõusma surnuist ning oma kirkusesse minema.
Halleluuja.

Johannese 16:16-22

Neil päevil ütles Jeesus oma jüngritele: Veel pisut aega ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle. Siis mõned Tema jüngrid ütlesid üksteisele: Mis see on, mida Ta meile ütleb: Veel pisut aega ja te ei näe mind enam, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle!, ning: Ma lähen Isa juurde! Nad ütlesid siis: Mis see on, mida Ta ütleb: Veel pisut aega! Me ei tea, mida Ta räägib. Jeesus märkas, et nad tahtsid Temalt midagi küsida, ja ütles neile: Te arutate omavahel seda, et ma ütlesin: Veel pisut aega ja te ei näe mind, ja taas pisut aega ja te näete mind jälle. Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, teie nutate ja kaeblete, aga maailm on rõõmus. Teid kurvastatakse, kuid teie kurbus muutub rõõmuks. Kui naine toob last ilmale, siis ta on murelik, sest tema tund on kätte jõudnud. Aga kui ta lapse on sünnitanud, ei tuleta ta enam oma vaeva meelde rõõmu pärast, et inimene on sündinud maailma. Nüüd on teilgi muretsemist, aga kui ma näen teid jälle, on teie süda rõõmus ja keegi ei võta teie rõõmu teilt ära.

 

JÄTKUV LUGEMINE

Apostlite teod 13:13-25

Paulus ja tema kaaslased purjetasid edasi Pafosest ja tulid Pergesse, Pamfüüliamaale. Seal Johannes lahkus neist ja pöördus tagasi Jeruusalemma. Aga nemad läksid Pergest edasi ja jõudsid Pisiidia-poolsesse Antiookiasse. Hingamispäeval läksid nad sünagoogi ja istusid maha. Pärast Seaduse ja Prohvetite ettelugemist läkitasid sünagoogi vanemad neile sõna: Mehed-vennad, kui teil on mõni julgustussõna rahva jaoks, siis öelge! Siis tõusis Paulus üles, viipas käega ja ütles: Iisraeli mehed ja teie, kes kardate Jumalat, kuulge! Iisraeli rahva Jumal valis ära meie isad ja tegi nendest suure rahva, kui nad olid pagulastena Egiptuses, ja Ta tõi nad sealt välja kõrgele tõstetud vägeva käega. Ja ligi nelikümmend aastat talus Ta nende kombeid kõrbes; ja Ta hävitas seitse rahvast Kaananimaal ja andis nende maa neile pärandiks ligi neljasaja viiekümneks aastaks. Ja pärast seda andis Ta neile kohtumõistjaid prohvet Saamueli ajani. Ja seejärel nad palusid endale kuningat, ja Jumal andis neile neljakümneks aastaks Sauli, Kiisi poja, mehe Benjamini suguharust. Ja kui Ta selle oli tagandanud, äratas Ta neile kuningaks Taaveti, kellest Ta ka tunnistas: Ma olen leidnud Taaveti, Iisai poja, endale meelepärase mehe, kes teeb kõik mu tahtmist mööda. Sellesama mehe soost on Jumal oma tõotust mööda toonud Jeesuse Iisraelile Päästjaks. Enne Tema tulekut kuulutas Johannes meeleparandusristimist kogu Iisraeli rahvale. Kui Johannes oli oma elukäiku lõpetamas, ütles ta: Mina ei ole see, kelle te arvate minu olevat, kuid vaata, pärast mind tuleb see, kelle jalatsit jalast päästma mina ei ole väärt.

Graduale Psalm 89:2-3.20.4-5.27.29

Ma laulan Issanda heldusest igavesti, ma kuulutan oma suuga Su ustavust põlvest põlve.
Sest ma ütlen: Igaveseks Sa ehitasid helduse, taevastesse Sa rajasid oma ustavuse.
Kord sa rääkisid nägemuses oma vagadega ning ütlesid:
Ma olen teinud lepingu oma valituga, ma olen oma sulasele Taavetile vandunud:
Ma kinnitan su soo igaveseks ja ehitan su aujärje põlvest põlve.
Tema hüüab mind: Sina oled minu Isa, mu Jumal, mu päästekalju!
Ma hoian oma helduse temale igavesti ja mu leping temaga jääb püsima. 
Ma laulan Issanda heldusest igavesti.

Hüüd enne Evangeeliumi Johannese ilmutusraamat 1:5

Halleluuja. Halleluuja.
Jeesus Kristus on ustav tunnistaja, esikpoeg surnuist, kes meid armastab ning on meid lunastanud meie pattudest oma verega.
Halleluuja.

Johannese 13:16-20

Pärast seda, kui Jeesus oli oma jüngritel jalgu pesnud, Ta ütles: Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, ei ole teener suurem kui ta isand ega saadik suurem kui see, kes tema on saatnud. Kui te seda teate, siis olete õndsad, kui nõnda ka teete. Ma ei ütle seda teie kõikide kohta. Mina tean, keda ma olen valinud. Kuid Kiri peab minema täide: See, kes minu leiba sööb, on pöördunud minu vastu. Ma ütlen teile seda juba praegu, enne kui see sünnib, et kui see sünnib, te usuksite, et mina olen see. Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kes võtab vastu selle, kelle mina saadan, see võtab vastu minu, aga kes võtab vastu minu, see võtab vastu Tema, kes on minu saatnud.

Kontakt

Pärnu Eliisabeti kogudus
Nikolai 22 | 80010 Pärnu
Reg kood 80211018

Telefon: +3724431381
Mobiil: +37256 664 626
E-post: parnu.eliisabeti @ eelk.ee

Arveldusarve:
EE111010902000838001
EELK Pärnu Eliisabeti kogudus